Despre noi
Despre noi
Saturn S.A. - Alba Iulia, societate cu acționariat privat (acționarul majoritar fiind C.I.M.U. SRL din Cinisello Balsamo - MI, Italia), a fost înființată în 1972, devenind în timp una dintre cele mai importante turnătorii de piese din fontă de pe teritoriul României.
Fiind proiectată și construită cu asistența societății germane BUDERUS WETZLAR, compania a început producția în 1975, folosind o tehnologie bazată pe know-how-ul german, precum și utilaje importate din Germania.
Tipologia producției pe care o executăm cuprinde:
- piese pentru mașini-unelte (batiuri, carcase, coloane, mese fixe și mobile, montanți, planșaibe, traverse fixe și mobile, etc.);
- piese pentru industria auto;
- piese pentru instalaţii de extracţie a petrolului;
- piese pentru ascensoare;
- mese de măsură şi control;
- piese pentru utilaj metalurgic (lingotiere, poduri și pâlnii de turnare, blindaje pentru cocserie);
- contragreutăți pentru mașini-unelte, stivuitoare, poduri rulante și macarale;
- alte piese (volanți, coroane, etc).
Caracteristicile pieselor turnate sunt:
- Lungime: 500 - 16.000 [mm];
- Greutate: 80 - 40.000 [Kg].
Mai mult de 80% din producția noastră este destinată exportului către țări din Uniunea Europeană, ceea ce demonstrează încrederea clienților în calitatea produselor și capacitatea noastră de a respecta standardele internaționale.
Punem un accent deosebit pe calitate, iar pentru a confirma acest lucru, suntem certificați conform standardului de calitate EN ISO 9001:2015 de către TÜV Süd din Germania. Acestă certificare atestă angajamentul nostru ferm față de furnizarea de produse și servicii de cea mai înaltă calitate.
Repere în timp
"Dacă Saturn trăiește astăzi, având în vedere schimbările ce s-au produs prin noi și pentru noi, acest lucru poate fi apreciat ca un succes de ansamblu al societății și al celor aproape 10 000 de angajați pe care i-a avut de-a lungul timpului." (Virgil Decean – director general Saturn între anii 1990-2021)
În cei peste 50 ani de existența Saturn a parcurs un număr de etape importante, după cum urmează:
Prima etapă (1972) - Conceperea unui stabiliment industrial complex în Alba Iulia, mai exact a unei turnătorii specializate în realizarea pieselor pentru industria mașinilor unelte.
A doua etapă (1973-1975) - Construcția și calibrarea proiectului la cerințele funcționale. S-a optat pentru soluția de turnare a pieselor de mare gabarit în forme întărite chimic la rece, după un proiect realizat la nivelul expertizei occidentale, practic s-a realizat o turnătorie de import, fiind proiectată și construită cu asistența societății germane BUDERUS WETZLAR.
Linia 1 de producție
pentru piese cu greutăți cuprinse între 100 și 1500 kg.
Linia 2 de producție
pentru piese cu greutăți cuprinse între 1000 și 7000 kg.
A treia etapă (1975-1989) - În starea de necesitate a presiunii timpului și timpurilor s-au format specialiști pe întreaga ierarhie profesională, adică muncitori specializați, maiștri, tehnicieni și ingineri în producerea pieselor turnate. Producția a avut și ea o dinamică ascendentă și o creștere permanentă a complexității pieselor turnate, atât sub aspectul geometriei și funcționalității, cât și sub aspectul materialelor din care erau realizate (1975-1980). Perioada de consolidare a capacității productive a fost continuată cu profesionalism între 1981-1989, producția realizată între acești ani fiind în medie de 21.000 tone anual. Tot acum sunt asimilate în producție noi mărci de fontă sau procedee de elaborare industrială a acestora, pentru care s-au obținut brevete de invenție. Domeniile de deservire s-au diversificat, în portofoliul Saturn intrând și repere de mare complexitate din industria metalurgică și cea energetică, reprezentative la nivelul vârfului tehnologic fiind componentele echipamentelor nucleare.
A patra etapă (1990-1998) - Începând cu anul 1990 se pun bazele trecerii de la economia centralizată la economia de piața printr-o tranziție care a adus mari dificultăți societății. În anii 1992-1993 s-a înregistrat cea mai mică producție de până atunci. Datorită scăderii cererii de piese turnate pentru mașini unelte, între 1992 și 1998 Saturn a produs lingotiere și poduri de turnare pentru industria metalurgica. Gândirea de relansare a întreprinderii a pornit de la evaluarea lipsei de potențial a pieței interne și la autoimpunerea obligativității de a găsi soluții pentru a intra pe piața occidentală. În anul 1994, reprezentanții Saturn au făcut o vizită în Italia, la sediul din Milano al UCIMU, vizita concretizându-se într-un acord de colaborare. Acesta a reprezentat începutul producției pentru export, nivelul crescând de la un an la altul, în 1999 ajungând sa se exporte cca 30% din producție. Ultimul deceniu al secolului al XX-lea marchează confruntarea societății cu o scădere pronunțată a producției interne de mașini-unelte și de adaptarea fabricației pe acest fond la cerințele impuse de partenerii străini, cu precădere a celor din Italia și Spania. Procesul de înțelegere și aliniere cu succes la rigorile economiei de piață occidentale a durat până în anul 1999.
A cincea etapă (1998-2018) - Perioada revitalizării prin realizarea unei privatizări reușite. Procesul începe în anul 1998. Una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat compania a fost problema datoriilor ce împiedicau disponibilizarea resurselor pentru realizarea investițiilor.
Devenind acționarul majoritar (69,96%), consorțiul Italian C.I.MU. a avut un rol esențial în stabilirea unui portofoliu de comenzi și nu numai. Se reușește plata datoriilor, se demarează investiții pentru creșterea producției, îmbunătățirea calității pieselor turnate și reabilitare ecologica.
A șasea etapă (2019-prezent) - Pandemia a fost unul dintre evenimentele declanșatoare ale incertitudinii și vulnerabilității economice. Situația a fost agravată și mai mult de războiul din Ucraina care a generat criza energetică și noi probleme economice la nivel mondial. Aceste circumstanțe fără precedent au forțat companiile să-și regândească strategiile și să întocmească planul de acțiuni rapide. În ciuda tuturor greutăților întâmpinate, Saturn și-a continuat traiectoria în direcția dezvoltării și asimilării de noi tehnologii, printr-un program important de investiții în echipamente, utilaje și instalații.